Hizmetlerimiz

  1. Anasayfa
  2. Hizmetlerimiz

Makine ve Teçhizat Değerlemesi

İşletmelerde bulunan üretim ve üretime yardımcı makine, teçhizat, taşıtlar, elektronik cihaz ve demirbaşların (Maddi Duran Varlıklar) piyasa rayiç değerlerinin ve yenisinin yerine koyma değerlerinin tespitine yönelik raporlama çalışmalarının yapılması.

Ayrıca, işletme faaliyeti için gerekli olan ısıtma, soğutma, havalandırma (HVAC), elektrik, basınçlı hava, buhar, yangın gibi sistemlere ait makine ve tesisatlar yine bu kapsamda değerlemesi yapılabilmektedir.

Aşağıda sayılan sebeplerle değerleme ihtiyacı oluşabilmektedir.  

  • Makinelerin alım-satımı sırasında
  • Defter değeri ve UFRS’ye (Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi) uygun değer tespiti sırasında
  • Sigorta teminatı altına alınacak makine, teçhizat, elektronik cihaz ve demirbaşların sigortaya esas değerlerinin tespiti sırasında
  • Makinelerin teminata / finansal işlemlere konu olması halinde
  • Yönetim değişiklikleri veya mevcut makinelerin gerçek değerinin tespitinde
  • Yurt içi/yurt dışı iş ortaklıklarında veya tedarikçi işbirliklerinde
  • Ortaklık oluşturulması/sonlandırılması, hisse devri, kamulaştırma ve şirket tasfiyesi gibi durumlara istinaden değerleme talepleri olabilmektedir.

 

Makine değerlemesi ile işletmenin finansal durumunun değerleme tarihinde tespit edilmesi hedeflenmektedir.

Makine ve teçhizat değerlemesinin hangi amaçla yapılacağı konusu büyük önem arz etmektedir. Değerlemenin amacı, uygun verinin toplanması ve değerlemede kullanılacak yönteminin belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Bunun için yapılacak çalışmanın tüm aşamaları baştan iyi planlanmayı gerekli kılmaktadır.

İşletmeler, genel olarak sahip oldukları makine ve teçhizatı iktisap tarihindeki fatura bedellerinden muhasebeleştirmekte ancak, bu bedeller değerleme tarihindeki makinelerin kullanım durumuna, ekonomik koşullara, makinanın yerine koyma maliyetindeki değişim ve teknolojideki değişimlere bağlı olarak defter değerinden farklılık gösterebilmektedir. Değerleme çalışması sonucunda defter değeri ile piyasa değeri arasındaki farklılığın giderilmesi ve bu sayede gerçek finansal durumun görülebilmesi mümkün olabilmektedir.

Makine ve Teçhizatın teminata konu olması ile ilgili değerleme yapılması isteniyor ise bu durumda mutlak surette demirbaş kaydı işletme yetkililerinden talep edilmeli, demirbaş kaydının olmadığı durumlarda değerlemeye konu makinelerin alış faturaları temin edilmelidir.

  • Muhtelif sektörlerde kullanılan makine (Kara, Hava ve Deniz araçları dahil), teçhizat, demirbaş, taşıtların yeni ikame ve rayiç değerlerinin tespiti,
  • Makinaların kira değerinin tespiti,
  • Makinaların yaş ve faydalı ömürlerinin belirlenmesi,
  • Faydalı ömrünü tamamlamış makinelerin kalıntı (Hurda) değerinin tespiti ve geri dönüşüm maliyetinin belirlenmesi,
  • Makinaların tasarım özellikleri ve teknik şartnameye uygunluğunun kontrol ve raporlanması,
  • Makine, teçhizat ve demirbaş envanter kayıtlarının mevcut durum ile karşılaştırmasının yapılması,

       

Sanayi ve Hizmetler

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

20 yılı aşkın alanında uzman tecrübemiz sayesinde sorunlarınıza çözümler üretiyoruz. Müşterilerimizin beklentilerine her zaman kaliteli karşılık vermekle beraber güvenirlilik ve saygınlık ilk önceliğimizdir.

Bize Ulaşın